Notícies


*MALGRAT LA COVID-19, SEGUIM TREBALLANT I FENT TERRETA!

VEURE “NOVETATS” Inici


CRÒNICA DEL IV ENRAONEM DE LA TERRETA

El dissabte 7 de març del 2020 vam trobar-nos a Sapeira per celebrar la IV edició de l’Enraonem de la Terreta. Enguany vam voler aplegar-nos per compartir tot el saber sobre els animals de peu rodó i la fira de Salàs.

 En primer lloc, com a president de l’Associació Fem Terreta, l’Aureli Barrull va donar-nos la benvinguda tot mirant enrere i enfilant un niu de records de quan ell era petit i a ca de Quina encara es treballava amb animals de peu rodó. Li va agafar el relleu el Sisco Farràs, historiador i impulsor de les botigues de Salàs. El seu compromís com a historiador l’ha portat a recuperar tota la informació i el coneixement sobre la fira de Salàs, el seu poble. Ens va explicar l’acolliment del bestiar i dels tractants a les eres del poble, la importància de les cuineres llogades a les cases durant els dies de fira, les nits al cafè Degà, on s’aplegava la gent al final del dia i un llarg reguitzell d’anècdotes d’allò més interessants. 

Les dues fires que es feien, la de Quaresma i la del mes de novembre, van representar l’any 1953 una recaptació que suposava el 40% del pressupost municipal. Eren molt rendibles i tothom hi feia negoci. Uns anys més tard, a finals del cinquanta, amb l’arribada dels tractors aquest panorama canvia notablement, de tal manera que la recaptació municipal de l’any 1973 representa només un 0,26% del pressupost de l’ajuntament. Aquesta dràstica reducció és una conseqüència directa de la progressiva mecanització del camp i, doncs, de l’arraconament i la desaparició dels animals.  

L’Enraonem va seguir amb la intervenció de Lluís Colomés, que ens va explicar el paper de la Societat Asseguradora de mules i rucs de Sapeira, Aulàs i Esplugafreda. En aquella època, el valor d’una mula equivalia al valor actual d’un tractor. Sovint, les famílies lamentaven més la pèrdua d’una mula o un ruc que la d’un fill, atès que la primera suposava la ruïna econòmica d’aquella família. La societat de la qual ens va parlar el Lluís funcionava de manera solidària: si algú perdia una mula, entre tots els membres de la societat es feien càrrec de la pèrdua.

L’última intervenció abans de l’hora de berenar, i la més llaminera de totes, va anar a càrrec de la Laia Colomés, que amb les seves paraules va aconseguir obrir la gana de tot el públic. La Laia va parlar-nos de la gastronomia dels dies de fira. Va fer èmfasi en el segon llibret de la col·lecció Quaderns de fira, titulat Tips de fira, editat per l’Ajuntament de Salàs. Aquest exemplar consta de dues parts: una breu introducció històrica i un receptari recuperat de la tradició oral de les cuineres que alimentaven els firandants. Una d’aquestes cuineres, era la padrina de la Laia, la Maria Figuera Roy, llogada a casa Toni durant la fira. Existien tres formats a l’hora dels àpats: aquells qui vivien relativament a prop de Salàs i només hi feien parada un dia, menjaven fred; d’altres, llogaven la cuina d’algunes cases i es cuinaven el seu propi menjar —això els permetia menjar calent sense haver de pagar cap fortuna—, i en última instància, hi havia aquelles persones de classe més benestant, que podien permetre d’instal·lar-se a les eres per menjar i dormir calents. 

Després de la pausa pel berenar i el cafè, quedaven encara un parell d’intervencions. Des de Reus va venir la Carme Cristià, filla i neta de ramblers que sovintejaven la fira de Salàs. A través de les seves explicacions vam veure l’evolució d’aquest ofici fins arribar a la seva extinció. D’entre totes les coses que vam aprendre amb la Carme, em va cridar l’atenció la peça de roba ideada perquè la portés l’home més gran de casa i, per tant, qui manava i portava els calés. Es tractava d’uns calçotets amb butxaques que servien per poder-hi guardar els diners.

I ja per acabar, l’últim en intervenir va ser el Manel Beneria. Veterinari d’ofici, va descobrir-nos tot un món sobre la picaresca en el tracte del bestiar de peu rodó. Va revelar-nos un univers que no podíem ni imaginar sobre la manipulació de diferents aspectes del bestiar per millorar el seu atractiu. El que interessava a la fira era vendre animals musculats, proporcionats, amb actitud enèrgica i  ulls en constant observació. I si de bones a primeres tots aquests requisits no es complien, ja s’encarregaven, mitjançant diverses tramoies, que això fos així. 

En definitiva, una jornada variada, instructiva i rica en matisos que consolida aquesta activitat de Fem Terreta dins d’uns estàndards d’exigència i qualitat més que acceptables. Gràcies a tothom i fins la propera!

Maria Barrull Bonastra – Març del 2020


XXVII TROBADA DE LA TERRETA. UN VIATGE AL PASSAT MEDIEVAL.

El passat dissabte 10 d’agost de 2019,  vam celebrar, a Sapeira, la XXVII Trobada de la Terreta.  

Com la tradició mana, durant tot el matí vam poder gaudir d’una gran varietat de xerrades sobre temes relacions amb la nostra terra.

 Després que l’Anna Figuera ens donés la benvinguda a la Trobada, l’ historiador Sisco Amorós ens va presentar la història i embolics de tretze generacions de la família Sullà, senyors de Sapeira. Tot seguit, es va inaugurar una exposició fotogràfica al celler de casa Sullà on es recollien imatges protagonitzades per gent de Sapeira, imatges que estaven repartides per tot el poble i que eren explicades amb aclariments que les contextualitzaven: una excel·lent iniciativa per tal de mantenir viu el record dels nostres avantpassats . Arribats a mig matí, vam fer una pausa-cafè que ens va servir per renovar les forces i encarar la resta del dia amb energia!

A les 12h vam reprendre les jornades amb la història del Castell de Sapeira, a partir de les restes que encara són visibles, a càrrec de Lluís Colomés de Casa Jumperna. Tot seguit, Anna Meelker va presentar-nos una interessantíssima recreació en 3D del Castell de Sapeira que va ajudar-nos a visualitzar com devia ser el poble emmurallat de l’època medieval. 

De les xerrades històriques vam passar al món gastronòmic. La Montse Farré de Casa Perantoni i la Laia Colomés de Casa Jumperna van presentar-nos el tercer fascicle de la cuina de la Terreta. Ens van detallar com i quins plats s’acostumaven a fer en dates assenyalades, com per exemple a l’aplec de Sant Gervàs. 

Per tancar el matí, el Miquelets del Pallars van explicar-nos la seva història i alguna anècdota i van fer-nos una demostració disparant els trabucs al mirador del poble. Van repartir-nos uns taps per les orelles per no deixar a ningú sord! 

En definitiva, una jornada memorable que, mirant al passat, ens va permetre aprendre més sobre els nostres orígens.

Maria Barrull i Anna Barrull.


 • VAM TORNAR A ENRAONAR A SAPEIRA

  El passat dissabte, 9 de març de 2019, en un dia esplèndid i temperat que va ser tot un avançament primaveral, a Sapeira, vam celebrar la IV edició de la trobada que sota el nom d’Enraonem de la Terreta pretén reflexionar sobre diferents aspectes relacionats amb la nostra contrada, alhora que esdevé una perfecta excusa per retrobar-nos un any més.
  L’edició d’enguany ha comptat amb la participació de la Núria Verdeny, responsable tècnica del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, que ens va il·lustrar sobre les implicacions que té rebre de part de la UNESCO aquesta acreditació: bàsicament el reconeixement d’una zona d’especial interès geològic i paleontològic, amb les servituds i els avantatges que tal reconeixement suposa i, de quina manera, el territori es pot beneficiar d’aquest segell.
  L’Andreu Serés–biòleg de professió i geòleg devocional- ens va iniciar en els rudiments de la geologia i va explicar-nos amb tota mena de detalls com i quan es forma el relleu de la Terreta, aquestes muntanyes i serres que configuren els nostres límits geogràfics, els nostres horitzons visuals i que, a pesar de la seva constant presència, continuen sent un enigma que només es deixa entreveure des de l’explicació científica.
  El Lluís Colomés ens amenitzà amb un muntatge fotogràfic que resseguia alguns dels racons més emblemàtics del nostre rodal.
  Amb l’Antoni Satorra, espeleòleg reputat i, actualment, president del Centre Excursionista de Lleida, ens vam endinsar en grallers i cavitats subterrànies diverses: des del Graller d’Esplugafreda fins al Graller del Portús, passant pel Botet de Cal Rei o el Forat del Castellet, fins a la Cova Cuberes, ja a la zona de Serradell o la Cova del Sanat. Unes imatges espectaculars que ens van deixar bocabadats perquè desconeixíem per complet les meravelles del subsòl que l’Antoni ens va fer avinents.
  La Nati Estébanez ens parlà des de l’òptica personal i vivencial dels beneficis terapèutics dels banys forestals, de com els boscos són complexos entramats energètics que tenen la virtut de transmetre’ns l’equilibri necessari que la societat industrial amb les seves presses i precipitacions sovint destrueix.
  El Lluís Colomés i l’Eugènia Ramadavan posar el punt i final a l’acte explicant les properes activitats que l’Associació pel Patrimoni de la Terrera té a les envistes:
  -la Caminada dels Mocadors, que tindrà lloc el proper 4 d’abril amb una ruta circular que sortirà del Pont de Montanyana en direcció a Tercui i que retornarà al Pont passant pel Mas de Toribio, un itinerari d’uns 18 quilòmetres que discorre per paratges poc coneguts pels caminadors.
  -El sopar popular i observació d’estels, aprofitant que el cel de la Terreta és reserva Starlight per la seva baixa contaminació lumínica, que està previst pels volts de la revetlla de Sant Joan.
  -L’Assaig i cantada dels Goigs en honor a Sant Gervàs i Sant Potràs.
  En resum, una trobada profitosa que va aplegar una cinquantena de participants i que va fer possible aprofundir en el coneixement d’alguns aspectes vinculats amb la Terreta, en aquesta línia divulgativa que des de la Junta pretenem consolidar.

  Aureli Barrull.


 • Inauguració de les obres de millora  (1a Fase) de l’Església de Sant Pere d’Orrit

Dissabte 20 d’octubre de 2018

Veure explicació i fotos


 • Exposició i Conferència “lo bestiar. Evolució del costums ramaders a la Terreta”, a càrrec d’Aureli Barrull

L’Aureli Barrull ens va mostrar un tastet de la seva extensa recerca sobre l’activitat ramadera tradicional a la Terreta. I ho va fer transmetent-nos la seva passió pel bestiar i oferint-nos també una passejada literària. Amb un audiovisual de fons, va anar desgranant conceptes, feines, costums, cabaneres, marques, remeis… tot un estil de vida que ha canviat radicalment en pocs anys. I és precisament per això, que ens cal recuperar aquesta saviesa que es perd, aquest valuós llegat que ja pocs coneixen.

Resumint, una xerrada molt interessant, amena, participativa i necessària, que ens va deixar amb ganes de sentir-ne més.

La Exposició es pot veure fins el 31 de Juliol al vestíbul de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà a Tremp.


 • Ruta per l’Obac de Sapeira

Diumenge es va dur a terme la ruta circular per l’Obac de Sapeira, organitzada pels Ajuntaments de Tremp i Areny i amb la col·laboració de la nostra Associació. Érem una vintena de caminadors d’Areny i de Sapeira, amb una colla de nens. Vam començar amb la xocolatada per sortir després en direcció a la Font Vella, fent la ruta per un paisatge esplendorós i acolorit de verd per aquesta primavera tan humida. En resum, una passejada d’unes tres horetes, ideal per disfrutar del paisatge, assequible per a tothom, molt agradable i en bona companyia.


 • Canvi de compte de correu electrònic

  Nou correu per a inscripcions a la Caminada dels Mocadors:

assc.patrimoniterreta@gmail.com


 • Enraonem de la Terreta II, una tarda memorable

El passat dissabte, 10 de març, a Sapeira, vam celebrar la segona edició d’ENRAONEM DE LA TERRETA, aquest cop amb un tema monogràfic: Les persones i la guerra civil a La Terreta.

Amb la perspectiva històrica que només dona el pas del temps, necessària sempre per afrontar qualsevol qüestió amb el rigor precís, els vuitanta anys transcorreguts des del moment dels fets fins a la reflexió i l’anàlisi actuals ens asseguraven un tractament serè dels motius analitzats.

Tot i el temps amenaçador que va acabar amb un bon ruixat, més de 90 persones es van congregar a la casa Nova per tal d’assistir a l’acte. Un grup d’aquestes van venir al matí caminant des de Tremp seguint el camí vell que uneix la capital comarcal amb Sapeira, camí que fa un parell d’anys va ser desbrossat en alguns trams que ja eren impracticables i marcat en la seva totalitat perquè qualsevol el pugui fer sense perill de perdre’s. Una altra colla de membres del Centre Excursionista de Lleida van pujar al matí i van fer una petita excursió pel terme de Sapeira seguint un circuit que va enllaçant les diferents fonts del terme

Després de donar la benvinguda als assistents i explicar el contingut de l’acte es va iniciar la jornada.

El professor Josep Varela va obrir la sessió explicant la vinculació que diferents membres de la família Tarragona Muray van tenir amb la Terreta –principalment amb Sapeira, Espluga Freda i el Mas de Lluell- durant els anys previs i inicials del conflicte civil (de 1934 a l937): una mestra i dos sacerdots, tots ells germans, van exercir o es van refugiar temporalment en aquests llocs. Una mostra clara que fa bo el tòpic segons el qual “el món és un mocador”.

A continuació, Lluís Colomés, de casa Jumperna de Sapeira, va explicar -amb tot luxe de detalls i aportant documentació precisa i exhaustiva- el calvari judicial i penal pel qual va passar el seu avi patern –de casa Martí- Francisco Colomés per haver format part del Comitè i d’una delació d’un veí del poble, i com el seu empresonament posava en perill la fràgil pervivència d’una casa de pagès que es quedava sense braços per poder conrear la terra i recollir els fruits que haurien d’assegurar la manutenció de la resta dels membres. El títol Penes i treballs a Casa Martí de Sapeira és prou explícit i exacte, alhora que es fa ressò d’una expressió molt nostrada.

Per tancar el primer bloc de la sessió, Joan Ramon Segura, des de la seva vessat d’excursionista i gran coneixedor del territori i, a més, com a un dels líders del grup de la Memòria Històrica que des del Centre Excursionista de Lleida s’encarrega de la difusió i preservació dels espais vinculats amb els escenaris de la guerra civil, ens va alertar de la necessitat que –sobretot des dels municipis- s’encari d’una manera decidida el tema de la catalogació, divulgació i preservació/conservació de tots els vestigis i restes que encara es conserven del conflicte bèl·lic. Les seves publicacions sobre el Front del Segre i el Front del Pallars l’avalen com a persona autoritzada i experta en el tema.

Després d’una petita pausa, el gran especialista en la Guerra Civil al Pallars, Manel Gimeno va fer un repàs sistemàtic dels diferents moments del conflicte i de les repercussions que l’arribada del front va suposar per a la gent del Pallars que van viure els primers mesos de l’enfrontament allunyats –gairebé aliens- al perill. Els bombardejos de l’aviació a les centrals hidroelèctriques del Pallars –un objectiu del tot estratègic perquè eren les que subministraven l’energia necessària perquè la indústria de guerra que assistia els republicans pogués funcionar- i, sobretot, l’arribada dels fronts (el dels franquistes i el dels republicans) canvien radicalment la situació i converteixen el Pallars durant uns mesos en un autèntic camp de batalla amb afectacions directes i dramàtiques sobre la població civil.

Lluís Colomés presentà les vicissituds de Francisco Nadal Barrabés , el milicià d’Orrit, concretament de casa Solé, un personatge absolutament novel·lesc que fou un activista destacat a l’inici de la guerra durant el període revolucionari i que després n’ha de pagar el peatge amb una dilatada experiència per penals, judicis sumaríssims, commutacions de pena, processos neurològics degeneratius, hospitals i mort a l’espera d’un indult que va arribar quan ja de res no servia. La gran quantitat de documentació aportada no va fer res més que engrandir i consolidar els ribets llegendaris d’un personatge amb una biografia certament espectacular que no deixà ningú indiferent.

A continuació, el mateix Lluís Colomés introduí els Fets d’Espluga de Serra segons els quals, mossèn Lluís Toló, capellà de Betesa, fou portat per membres del comitè d’Espluga de Serra a Tremp i posteriorment afusellat l’agost de 1936. El professor i poeta Xavier Macià, que en el seu darrer poemari tracta aquest episodi, no va poder assistir a l’acte per qüestions de salut. En substitució seva, l’Aureli Barrull va procedir a llegir i esbossar un breu comentari sobre els poemes que s’hi refereixen, fent evident que un fet esdevingut al 1936 acaba emergint vuitanta anys després a través d’una formulació poètica –elaborada i impactant- evidenciant com algunes ferides no acaben mai de supurar.

L’èxit de la convocatòria i el suport de les institucions que ens van honorar amb l’assistència d’alguns dels seus representants com el Sr. Constantí Aranda, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, així com dels regidors de l’Ajuntament de Tremp, el Sr. Antoni Flores i la Sra. Sílvia Romero, ens encoratja als organitzadors a continuar treballant per poder oferir noves aportacions que ens permetin eixamplar el coneixement i, doncs, l’interès i l’estima per altres aspectes relacionats amb el nostre territori.

Aureli Barrull


 • L’antic camí de Sapeira a Tremp, publicat al Butlletí Sendèria

Sendèria és el nom d’un butlletí digital gratuït que publica cada mes la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran. En l’últim número publiquen un article de Lluís Colomés Figuera, on dóna a conèixer i explica el Camí de Sapeira a Tremp.


 • Camí de Sapeira al Solà

Hem debrossat 3 km del camí de Sapiera fins el barranc de Solà. Formarà part del Camí circular de les fonts i dels barrancs, que tindrà un recorregut total de 8 Km. Properament es farà el marcatge amb ratlles grogues.


 • Sopar i Revetlla amb estels a La Torre Tamúrcia el proper 23 de Juny de 2018

-Presentació de: “Els cels Starlight de la Terreta “.

Dins del cicle de sopars anuals pels socis i amics de l’Associació , amb l’objectiu de conéixer el nostre patrimoni, enguany donarem rellevància a  l’alta qualitat del nostre cel , que està considerat un dels millors dins del nostre territori.

El segell “Starlight”, és un segell avalat per la UNESCO, que s’atorga a les zones amb menys contaminació lumínica a nivell mundial.

Aquesta presentació anirà a càrrec de l’empresa Celístia, que ens farà gaudir de la nit amb l’observació dels estels i les explicacions oportunes per tal d’ esdevenir coneixedors  del nostre patrimoni estel.lar.

Acompanyarem l’observació amb un sopar a càrrec del Restaurant Can Rocamora, fet  amb productes tradicionals i artesans de la  Terreta i Conca de Tremp.

Més endavant informarem dels horaris i preus pels socis i amics.

Animeu-vos  a passar una revetlla envoltada d’estels!


 • Nova edició de la Trobada de la Terreta

  Durant la XXV Trobada de la Terreta es van presentar tres ponències amb molt d’èxit de participació de públic que va omplir de gom a gom el local social d’Espluga de Serra:

  • Aureli Barrull va parlar del parlar de la Terreta.
  • Laia Colomés va presentar les receptes del segon fascicle de la Cuina de la Terreta
  • Lluís Colomés va explicar allò que va passar durant la Guerra CIvil i l apost guerra a la Terreta.
  • Josep M. Farré va presentar un vídeo amb un resum dels 25 anys de la Trobada de la Terreta

 • Èxit de la IIIa Excavació Arqueològica a la Vila Vella de Castellet.

  Els dies 5, 6 i 7 d’Agost es va dur a terme la tercera campanya de l’excavació del pole Vell del Castellet. Durant aquesta campanya s’han dut a terme les següents tasques:

  • S’ha acabat d’excavar l’església i s’ha trobat restes de ceràmica.
  • S’ha obert una nova àrea d’habitatges i dependències que continurarà el proper any.

 • Nova edició de l’excavació arqueològica a la Vila Vella de Castellet.
IMG_7994

 • I van quatre. La “Caminada dels Mocadors” s’està consolidant.

Crònica d’Aureli Barrull:

Gent que repeteix -els fidels de cada edició- i gent que s’hi apunta de nou.

I tots -a jutjar pels comentaris a l’hora del cafè- satisfets de l’experiència. Agraïts de descobrir racons i paratges nous.

L’edició d’aquest any -més reduïda en extensió- ha estat pròdiga en descobertes: poca gent coneixia la joia de Santa Maria de Miralles i pocs, també, havien tingut el privilegi de gaudir de les vistes alteroses de Llastarri.

Sortint de l’ermita de Sant Gregori (molt a prop de la confluència del Barranc de Miralles amb la Noguera Ribagorçana) hem caminat seguint el canal fins a la N-230 i cap a Sopeira on ens esperava una xocolata amb coca que portava el segell de qualitat de Cal Passé, gentilesa de l’Ajuntament de Sopeira que ha col·laborat des del primer moment d’una manera decidida en la Caminada d’aquest any, col·laboració que agraïm cordialment. La xocolata de la Sandra ens ha donat l’impuls i l’energia necessària per emprendre -després de passar pel Monestir d’Alaó i el pont romànic que travessa la Noguera- els més de 500 metres de desnivell per pujar a Llastarri.

Pel camí de Vinyé, amb els espadats verticals de Sant Cugat a l’esquerra
-on s’endevinava la silueta dels voltors que encara no havien desplegat- i l’obaga encatifada de curneres florides hem assolit els 1200 metres d’altitud on està situat -un autèntic niu d’àligues- Llastarri.

La Glòria Francino ens ha il·lustrat sobre la toponímia i les singularitats del lloc des del mirador que permet ataüllar les dues bandes.

Hem anat baixat seguint la pista forestal cap a Santa Maria de Miralles -una joia romànica del s. XII que demana a crits una intervenció urgent per consolidar i impermeabilitzar els murs abans no es converteixi en un munt de pedres- on Lluís Colomés ens ha alliçonat sobre el Castell de Miralles (construït al segle IX, formant part de la Marca Tolosana que pretenia constituir una barrera de defensa enfront de l’expansionisme islàmic).

Havent travessat el Barranc de Miralles que baixa tot alegre després de les darreres pluges, hem a arribat al punt d’inici -l’ermita de Sant Gregori- on hem pogut disposar de les instal·lacions de l’alberg de l’Ajuntament de Sopeira. Després de dinar i prendre cafè -servit per Can Rocamora, que continua un any més col·laborant amb la Caminada- els caminadors han començat a desfilar, complaguts per les hores compartides i els racons descoberts.

En resum, un any més de caminada amb més de cent participants que -tot i l’amenaça del temps i els pronòstics poc falaguers que han fet desistir més d’un a darrera hora- ha estat tot un èxit que ens encoratja a començar a preparar la cinquena edició amb la convicció de comptar ja amb una parròquia fidel i entusiasta.


 • Nevada de primavera a la Terreta

 • Èxit de la trobada “Enraonem de la Terreta”!!

  A continuació teniu la crònica i algunes fotografies de la jornada.

 • ENRAONEM DE LA TERRERA. Sapeira, 11 de març.  CRÒNICA D’UNA TROBADA.

  Ahir, 11 de març, en un ambient que ja fa presagiar l’estiu, ens vam reunir a Casa Sullà de Sapeira un nombrós grup de persones per celebrar la I edició d’ ENRAONEM DE LA TERRETA.

  El passat va trobar ressò en les tres primeres xerrades. En la primera, Marta Sancho, professora d’arqueologia de la UB, ens va il·lustrar sobre l’abast dels béns patrimonials i els procediments de conservació i promoció del patrimoni, responsabilitat de tots. Tot seguit, l’equip d’arqueòlegs que comandats per Walter Alegría han dut a terme dues campanyes d’excavació a la Vilavella del Castellet, ens van explicar la feina que s’ha fet i algunes hipòtesis que caldrà que siguin confirmades o refutades per properes excavacions.

  Lluís Colomés Barbarà ens aproximà a la figura d’Arnau Mir de Tost i a les seves estratègies defensives i “polítiques” que van configurar un model d’organització territorial ara fa mil anys: el reguitzell dels 78 castells (dels quals tenim el track per anar-hi sense pèrdua!!)  que va bastir van ser els seus arguments defensius més convincents sense menysprear les aliances polítiques que hàbilment va saber teixir. Tot un personatge!

  Després d’un petit recés per fer un mossec, Lluís Colomés Figuera va explicar les línies d’actuació futures en què l’Associació pel Patrimoni de la Terreta treballa: l’organització de la IV Caminada dels Mocadors el proper dia 30 d’abril, estudis toponímics dels termes dels pobles de la Terreta, la catalogació de les cases de cara a una propera exposició fotogràfica, la recuperació de la memòria a l’entorn de l’impacte de la guerra civil a la Terreta, la continuació dels treballs d’excavació de la Vilavella del Castellet, la segona fase de consolidació i recuperació de l’església de Sant Pere d’Orrit (de la primera fase de la qual se n’anuncià una propera inauguració…), el marcatge i recuperació de camins antics, la segona edició dels Menjars de la Terreta…

  La tarda va acabar amb una emocionant i riquíssima conversa –per les aportacions que s’hi van fer-  dels avis de la Terreta (la Roser de Cal Coix d’Orrit, la Carmen del Mas de Farràs, el Ramon de Cal Torrodà de Sapeira i l’Isidre de Cal Mundet D’Orrit). Sota la batuta de Miquel Bailac ens van regalar amb una variat repertori de remeis casolans, creences populars, senyals per fer prediccions meteorològiques, de refranys i dites… En definitiva, de saviesa popular a raig fet.

  Des de l’Associació valorem molt positivament l’acollida de què va ser objecte la diada (gairebé una setantena de persones es van desplaçar fins a Sapeira) així com la presència de tres regidors de l’Ajuntament de Tremp que ens van honorar amb la seva visita. Tot plegat ens esperona a continuar treballant per la difusió del nostre patrimoni cultural, treball que forçosament ha de comptar amb el recolzament de les institucions amb el benentès que, sense el suport d’aquestes, tots els nostres projectes no passaran de bones intencions.


  • Ja tenim el programa de la xerrada “Enraonem de la Terreta 2017”!

  El podreu trobar al següent link: Enraonem de la Terreta 2017.

  Per a més informació vegeu l’Agenda.


  Deixa un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Google photo

  Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s